Livsstil – vad är det?

1 maj, 2020

Kanske har du tänkt någon gång eller till och med många gånger att om du förbättrade din livsstil skulle du kunna må så mycket bättre. Men vad många kanske inte vet är HUR mycket vi faktiskt kan påverka vårt välmående genom att göra förändringar i livsstilen. Visste du att kroniska sjukdomar inte alltid behöver vara kroniska? Sjukdomar som exempelvis diabetes typ-2, depression, alzheimers, autoimmunitet, högt blodtryck och hjärt- kärlsjukdomar är alla egentligen symptom på ett stort glapp mellan hur vår kropp är utvecklad och den livsstil de flesta lever idag i vårt moderna samhälle.

Felinformerade gener

En helt vanlig dag utsätts en normal svensk person för en mängd faktorer som våra gener inte förstår sig på alls. Vi äter en ofta sockerfylld frukost, kanske på stående fot i morgonstressen på väg till jobbet, äter en snabblunch framför datorskärmen, jobbar på en deadline resten av dagen innan det är dags att hämta barnen och åka hem och laga middag på fabrikstillverkade råvaror och somnar i soffan och nästa dag börjar samma visa om igen.

En uråldrig kropp

En felaktig kost, stillasittande och en stressfylld vardag har blivit normen för oss människor idag. Våra stressystem, matsmältningssystem och andra mycket finkänsliga funktioner i kroppen är de samma som på savannen vi levde på i miljontals år för mer än 10000 år sedan. Kroppen reagerar på samma sätt om vi står framför ett lejon eller är rädda för konsekvensen av att inte hinna nå en deadline på jobbet, eller att inte räcka till för barnen, eller inte duga i största allmänhet. Reaktioner som då var livsnödvändiga är idag inte längre funktionella och leder förr eller senare till symptom som ofta kategoriseras som sjukdomar.

Vad är då livsstil? Livsstil är allt vi gör – inte gör, äter – inte äter, tränar – inte tränar osv. Livsstil kan delas in i några olika områden såsom kost och näring, träning och rörelse, stress/återhämtning och sömn, relationer och nätverk samt miljö.

Kost & Näring

Allt vi stoppar i munnen ska vara byggstenar till våra miljontals processer och funktioner i kroppen. Vår kropp känner igen naturlig mat. Att äta processad mat som tillverkats i fabrik för att hålla månader i butikshyllan ger inga bra byggstenar. Dock är människokroppen mycket tålig under lång tid, och näringsfattig men energirik mat kan ge symptom först efter 30 års tid, och en del upplever då att de blir ”drabbade” av sjukdom. Egentligen lever vi oss till sjukdomarna. Vi har olika sårbarhet och drabbas olika fort. Att istället ge kroppen den näring den behöver ger oss energi, vitalitet, motståndskraft och en allmän känsla av välmående.

Träning & Rörelse

Vi är skapta för rörelse. Idag vet vi att om man har en stillasittande vardag kan det vara lika farligt som rökning. På tiden före människans bosättning var vi nomader och vandrade långa sträckor varje dag. Att snabbt komma undan en fara var också viktigt för överlevnad och att använda våra muskler genom att lyfta tunga föremål ingick i en normal vardag. Att efterlikna denna typ av rörelsemönster är en god idé. Att få upp pulsen ibland, ha en daglig naturlig rörelse och att lyfta riktigt tungt ett par dagar i veckan och utveckla både muskler och hormoner ökar våra chanser att hålla oss friska, starka och välmående oerhört.

Stress/sömn/återhämtning

Vi har ett delikat stressystem som ska öka våra möjligheter att överleva stark fara.  Detta ska dock återföljas av återhämtning och inte vara ständigt påkopplat. Många går omkring med kronisk anspänning utan att ens veta om det eller känna av det. Kroppen kämpar allt den kan för att kompensera och till slut ger symptomen sig tillkänna. Även här är vi olika tåliga. Men sanningen är att bristen på återhämtning efter ett stresspåslag är otroligt skadligt för vår hälsa, speciellt över tid. Men stress kan också vara kroppslig stress och inte bara mental. En matsmältning ur balans och/eller ett svängande blodsocker är en kamp och hög stress för kroppen. Att ge kroppen rätt förutsättningar att återhämta sig både från fysiologisk och psykologisk stress är avgörande för vårt välmående och vår förmåga att stå emot sjukdomar.

Relationer och nätverk

Vi är i grunden sociala varelser och blir fort deprimerade eller mår dåligt om vi upplever ensamhet, eller har komplicerade eller till och med våldsamma relationer till andra människor omkring oss. Det har stor betydelse att vi känner tillhörighet och trygghet för att vår kropp ska fungera utan att ta skada. Vi är dock inte skapta för alltför stora grupper, så vår tids globalisering är troligen inte enbart till fördel för oss. Och vår digitalisering vet vi nog inte vidden av dess effekt på hälsan än, där sociala interaktioner blir minimerade till att titta på en skärm. Avsaknad av mänsklig kontakt av detta slag har vi aldrig tidigare upplevt.

Miljö

Även vår omgivning påverkar oss och tillhör vår livsstil. Vardagskemikalier i hygienprodukter, plaster, möteltoxiner i byggnader – ja listan kan göras lång av en rad främmande ämnen som vi dagligen utsätts för och som stör och förstör kroppens processer. Vissa kan vi påverka till stor del, andra kan vi på individnivå inte göra lika mycket åt, men att vara medveten och minimera det som går kan göra stor skillnad för vår hälsa och vårt välmående.

När man samlar alla faktorer i vår livsstil och ser hur de samverkar och påverkar oss kanske det är lättare att förstå hur vi faktiskt lever oss sjuka – men att vi också kan leva oss friska. Och det viktiga är att hitta en balans mellan alla områden, inte att vara extremt duktig inom ett område och helt negligera ett annat. Bättre att få ett B i alla ämnen än ett eller två A och resten F. Lagom är bäst, som svensken sa!

Malin Sjöstedt

Cert. Funktionsmedicinsk Hälsocoach
malin.sjöstedt@getgain.se
+46 (0) 073 368 02 31

Kategorier

Livsstil

Fler inlägg

22 juni, 2021

60 eller 100 – vad väljer du?

Att leva livet eller bara överleva det? Har du någon…

Läs mer
23 maj, 2021

Hur påverkar stress vår hälsa?

Hur påverkar stress vår hälsa? Vad är stress? De flesta…

Läs mer
1 maj, 2020

Livsstil – vad är det?

Kanske har du tänkt någon gång eller till och med…

Läs mer