Friskfaktorer mot riskfaktorer

1 maj, 2020

Vem drabbas?

Vad är en riskgrupp när det gäller att bli svårt sjuk i influensor som t ex Covid-19? Underliggande sjukdomar, vad innebär det? Många blir rädda av nedslående nyheter som att inte enbart ålder verkar vara en riskfaktor, utan att även yngre drabbas hårt, vilket gör att man blir rädd för att vem som helst kan drabbas. Men kan vem som helst drabbas helt slumpmässigt, eller finns det orsaker?

Riskfaktorer

I nuläget har både media och folk i allmänhet av förklarliga skäl ett stort fokus på immunförsvaret. När jag analyserar folks hälsoundersökningar med blodprover och diverse kroppsmätningar ser jag ständigt avvikande värden oavsett ålder och kön. Obalanserat immunförsvar, farlig blodfettsprofil, inflammation, näringsbrister samt övervikt, högt blodsocker, bukfetma och högt blodtryck. Många av dessa är kända riskfaktorer att drabbas av allvarligare komplikationer vid infektioner såsom Covid-19.

Dagens utbredda ohälsa gör att vi drabbas hårdare av pandemier, då vår naturliga motståndskraft är nedsatt. Olika förhållanden i olika länder kan komma att tydliggöras, som t ex i USA, där 75% av männen och 67% av kvinnorna är överviktiga, miljontals människor äter mediciner såsom statiner för att sänka blodfetter och blodtryckssänkande mediciner, 30 miljoner har diabetes typ 2 osv. Dessa tillstånd är stora riskfaktorer att bli allvarligt sjuk av Covid-19. Här handlar det alltså inte om ålder utan om hälsostatus i kroppen, och det behöver inte vara diagnostiserade sjukdomar, utan ofta omedveten ohälsa på insidan – vilket majoriteten av amerikaner har.

Från risk till frisk

Det sorgliga i kråksången är att många inte förstår att dessa tillstånd faktiskt går att påverka och vända på relativt kort tid. Det går i allra högsta grad att påverka hur man drabbas – här och nu! Att jobba förebyggande med hälsan och/eller att leva sig frisk från ohälsa kan göra den stora skillnaden när det gäller hur svårt man drabbas av olika infektioner och sjukdomar. Man kan gå från riskfaktorer till friskfaktorer på bara någon månad eller två. Detta är ju fantastiskt hoppfullt, eller hur?

Malin Sjöstedt

Cert. Funktionsmedicinsk Hälsocoach
malin.sjöstedt@getgain.se
0733680231

Kategorier

Funktionsmedicin

Fler inlägg

22 juni, 2021

60 eller 100 – vad väljer du?

Att leva livet eller bara överleva det? Har du någon…

Läs mer
23 maj, 2021

Hur påverkar stress vår hälsa?

Hur påverkar stress vår hälsa? Vad är stress? De flesta…

Läs mer
1 maj, 2020

Livsstil – vad är det?

Kanske har du tänkt någon gång eller till och med…

Läs mer