Vad är Funktionsmedicin?

1 maj, 2020

Symtom eller grundorsak

Tänk dig att en varningslampa lyser på instrumentpanelen i din bil. Du tänker att du behöver åka till en verkstad för att se vad som kan vara fel. Om du då kommer till verkstaden och mekanikern skruvar ut varningslampan – se där, problemet borta! – känner du dig nöjd då? Eller hade du hellre velat att mekanikern faktiskt gick igenom bilen ordentligt för att hitta orsaken till att lampan lyser?

Detta är ett bra exempel för att förstå vad funktionsmedicin är. Våra kroppar visar ofta tydligt genom olika typer av symtom när någonting är fel eller i obalans. Att på alla sätt försöka få bort symtomen för att slippa känna obehag, med t ex medicin, är jämförbart med att skruva ur varningslampan. En funktionsmedicinsk kartläggning genom olika tester (blodprov, urinprov, avföringstester mm) och att lyssna uppmärksamt på patientens beskrivning av besvären för att hitta själva orsaken till symtomen är istället jämförbart med att mekanikern noggrant letar efter felet. Först när man har hittat orsaken kan man sätta in rätt resurser för att åtgärda problemet, på ett effektivt och hållbart sätt.

Modern livsstil

Vår moderna livsstil med hög stress, autopiloten på, fabrikstillverkad och processad ”mat” för snabb energi och belöningskickar samt ett utbrett stillasittande sätter våra kroppars biokemi och finjusterade funktioner ur spel. Vår genetik är inte anpassad för detta alls. Dock är kroppen mycket tålig och klarar ofta många år av försök till anpassning och kompensation. Vissa drabbas tidigare än andra, men förr eller senare ger sig besvären till känna för de allra flesta, och tyvärr är trenden att allt fler yngre mår dåligt på olika sätt.

Normalisering

Vi lever också i en tid med stor normalisering av många symtom och besvär. Många lever med tillstånd i kroppen som inte borde finnas där, utan att veta att det inte är normalt och att det går att bli av med. ”Alla har väl lite ont i magen”, ”jag är väl inte tröttare än alla andra” ”asch, det är väl normalt att få lite ont och bli stel med åldern” eller ”alla är väl stressade idag” är vanliga tankegångar.

Bestämmer generna vårt öde?

Många lever också i tron att man inte kan påverka sitt öde utan är styrda av en genetik och en känsla av att det spelar ändå ingen roll vad jag gör. Detta är absolut inte sant! Vi kan i allra högsta grad påverka hur vi mår både nu och i framtiden. Det är fullt möjligt att leva sitt liv fullt ut med härlig energi, stark motståndskraft, stresstålighet och långsiktig hälsa! Lär känna din kropp med hjälp av funktionsmedicin och bli coachad på vägen att ta eget ansvar för din hälsa – du kan göra mer än du tror!

Malin Sjöstedt

Cert. Funktionsmedicinsk Hälsocoach
malin.sjöstedt@getgain.se
+46 (0) 073 368 02 31

Kategorier

Funktionsmedicin

Fler inlägg

22 juni, 2021

60 eller 100 – vad väljer du?

Att leva livet eller bara överleva det? Har du någon…

Läs mer
23 maj, 2021

Hur påverkar stress vår hälsa?

Hur påverkar stress vår hälsa? Vad är stress? De flesta…

Läs mer
1 maj, 2020

Livsstil – vad är det?

Kanske har du tänkt någon gång eller till och med…

Läs mer