fbpx

60 eller 100 – vad väljer du?

AdobeStock_492457443

Att leva livet eller bara överleva det?

Har du någon gång funderat över hur du egentligen mår på en skala? 50%? 80%?  Själv har jag definitivt genom åren klättrat upp och ner på välmåendeskalan, men de senaste 15 åren skulle jag säga att det varit en stadig riktning uppåt – och det har jag en god och energigivande livsstil att tacka för.

Det jag reflekterar över är att det är när man väl är över 80% som man faktiskt börjar fundera i de här banorna om var man vill ligga, och det är så mycket lättare att då göra medvetna val. När du ligger på 50-60% ligger du och småputtrar och tror att livet ska vara så, att kroppen ska kännas så.

Att magen ska vara lite lätt i uppror, uppblåst, att det ska göra lite småont i kroppen, att du är trött på eftermiddagen och snoozar otaliga gånger när det är dags att gå upp på morgonen. Att hjärnan inte riktigt vill fokusera som du kunde önska och att du ibland tackar nej till saker som egentligen vore fantastiska att tacka ja till – bara för att du är trött eller känner dig otillräcklig. Att konflikter och jobbiga människor ligger och lurar i varje hörn och om den och den bara kunde göra si eller så så vore livet så mycket enklare.

I mitt arbete som hälsocoach möter jag det här väldigt ofta. Att man inte är beredd att släppa sargen när man mår sisådär 60%-igt och frågar oroligt – ska jag äta så här för resten av livet? Ska jag behöva offra mina snuttefiltar? Lugn, brukar svaret bli – vänta och se vad som händer.

Att sedan se förvandlingen är häftigt. Klättringen uppför skalan mot den magiska 80%-gränsen är på gång och väl över på andra sidan känns allt plötsligt väldigt lätt. Saker som tidigare känts omöjliga blir plötsligt självklara och att stå över saker som tidigare gett falska kickar eller energi är plötsligt inte ens svårt.

Att istället skapa egen energi genom en kraftfull livsstil med näringsrik kost, tillräckligt med träning och rörelse, en hälsosam emotionell hälsa genom ändrat förhållningssätt i relationer och tid för återhämtning – är fantastiskt vitaliserande och då vill du aldrig må 60% igen utan din nästa fråga blir – hur kan jag nå 100%?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *